Kl 14 Årsmöte
Falubygdens trädgårdsodlare tackar tre avgående styrelseledamöter för mycket stort engagemang och hängivet intresse för att både dela med sig och utöka sina erfarenheter av odling. Olle Ridelius, Lennart Andersson och Karin Björkman! Föreningsmedlemmarna vill förstås väldigt gärna fortsätta att ta del av era kunskaper: Äpplen och såkalendern, blå bergvallmo och luktärter - för att bara nämna en bråkdel!
Kl 15 Föredrag av Elisabeth Svalin Gunnarsson
”I min trädgård vill jag vara Karin : En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn”
Elisabeth är kulturvetare, skribent och fotograf med särskilt intresse för trädgård, arkitektur, kyrkobyggnader, talekonst och allt brittiskt.
Hon har en brokig bakgrund och har arbetat både som frilansare och som anställd på Riksförbundet Svensk Trädgård, Upplandsmuseet, Skansen, Riksantikvarieämbetet, Svenska kyrkan, olika ideella organisationer, Högskolorna i Östersund och Gävle och i turismbranschen. Jag skriver böcker om kulturhistoria och trädgård. I mars kommer nya boken "I min trädgård vill jag vara Karin" på Bonnier Fakta.
Inträde: Fritt för medlem, 100 kr för icke medlem.
Hur kompost i stor skala blir till jord.
Besök med guide på Skyfallsvägen 20, Ingarvet industriområde (Falu Återvinning).
Information: Gunnel Frid, gunnel.frid@gmail.com, 070-266 92 71
Den tredje april besökte vi Falu Återvinningscentral med miljö- och utvecklingsingenjör Melviana Hedén som föreläsare och guide på anläggningen i Ingarvet, "Hållbar utveckling-gruppen". Kvällens ämne: Hur falubornas matavfall blir till jord.
18 medlemmar, inklusive några gäster, fick en intressant genomgång av skillnaderna mellan anläggningsjord, planteringsjord och gräsmattejord. Pinnmo är det ont om - men bästa materialet att blanda hushållskompost med!
I två år till kan faluborna hämta kvalitetssäkrad faluproducerad jord på FÅC, därefter är detta kostsamma projekt slut. Det går bra att komma med både hink och lastbil!
Kanske inte helt överraskande att de där små fruktetiketterna, ofta märkta eco, skickas med i de bruna påsarna och utgör ett stort problem vid komposteringen. Denna insikt, bland mycket annat, tog vi med oss hem denna vackra vårkväll - säsongsupptakt med Falubygdens trädgårdsodlare.
Vi planerar ett besök hos Falu Trädgårdshandel, Gruvgatan 40.
Dag och tid ännu ej bestämt. Mer info kommer här.
Information: Cathrine Lindström Mårdh, cathrine.mardh@hotmail.com
Björn Engström visar sin mycket speciella trädgård med 3000 olika växter i Klockarnäs, Enviken, med fokus på historiska växter.
Vi samåker i bilar i möjligaste mån. Begränsat antal platser. Ta med eget fika!
Anmälan senast måndagen den 29 maj.
Information & anmälan: Satu Sundström, ssu@du.se, 070-680 85 08
Den 31 maj, i snålblåst och sol, besökte vi Björn Engström i Klockarnäs som förde oss genom en rikedom av växtlighet. Det är inte lätt att fotografera trädgårdsfolk för de tittar än hit, än dit och oftast är huvudet böjt över mark och grödor.
Rara växters latinska namn, deras ursprung och växtbetingelser rymdes i en två timmar lång föreläsning och vandring genom Björns trädgård, som är alldeles speciell i trakten.
Välkommen att köpa, byta och sälja växter eller bara prata trädgård en stund. Ta gärna med egen fikakorg.
Information: Eva Dahlberg, eva@knektbo.se, 070-251 39 88
Vilt och tuktat i vacker inramning av junigrönska! Lagom till öppningsdags slutade det regna. Plantor fick nya ägare.
Aquilegia canadensis 'Corbett', scharlakansakleja
Föreningens ordförande Monica till vänster. André i blå jacka är med i programgruppen. Övriga slipper namnges!
Lysimachia ciliata 'Diabolo', guldlysing, och Ligusticum mutellina, rosensilja.
Vi undersöker geologi, växtlighet och fågelliv i den 20 meter djupa ravinen Frostbrunnsdalen i Borlänge tillsammans med biologen Lennart Andersson.
Vi samlas på stora parkeringsplatsen vid Stora Tuna kyrka kl 13.00 och går ner i dalen på motsatta sidan av gatan. Där passar det med en kort introduktion.
De som vill fikar i kaféet efteråt.
Anmälan senast torsdagen den 15 juni.
Information & anmälan: Satu Sundström, ssu@du.se, 070-680 85 08
Det blev en trevlig utflykt till naturreservatet Frostbrunnsdalen, vi var 8 intresserade deltagare.
Vår guide i växtligheten; Lennart. Här med en ovanlig viol, Viola mirabilis eller Underviol.
En flora är alltid bra att ha till hands!
Ph-värdet bestäms till nästan 7.
Trefaldighetskällan
Stora Tuna kyrktorn i en lite annorlunda vy.
(OBS! Ändring i programmet, trädgårdsbesöket hos Christina i Linghed inställt.)
Gunnel i Isala tar emot trädgårdsfolk från Ovansiljan denna dag.
FTO:s medlemmar är också välkomna att titta in.
Gunnel Frid, Isala 11 (stig bakom Isala 17 till Isalanäset och vid skogsbrynet sedan vänster).
Information: Gunnel Frid, gunnel.frid@gmail.com, 070-266 92 71
Sven G och Birgitta Bergqvist öppnar sin trädgård för dig. Redovisning av våra olika experiment med stenmjöl, svart jord (biokol) och gräsklipp, och en metod att driva upp plantor på ett bekvämt sätt.
Efter kl 14 visar Sven lite grunder för beskärning av fruktträd och buskar. Du kommer att träffa andra grupper av inbjudna och kanske några bybor. Ta med en fällstol och en fikakorg.
Varmt välkommen! (Vid regn-inställt)
Sara och Erik visar runt i trädgården och berättar om hur de arbetar med sina odlingar, men också hur de bygger saker till trädgården.
I köksträdgården, både på friland och i växthus, odlar de med målet att vara helt självförsörjande. De odlar basvaror som potatis och lök samt tobak som de gör eget snus på.
En trädgård med perenna nyttoväxter, örter och andra ätbara växter är under uppbyggnad. Sara är byggnadsvårdssnickare och certifierad i permakulturdesign och Erik är timmerman. Båda är hängivna odlare.
Information & anmälan: André Strömqvist, andre@andrestromqvist.se
Ett fyrtiotal besökare strömmade in i ladan där Sara berättade om gårdens historia sedan 50-talet, om målsättningar med permakulturtanken, försäljning av grönsaker utöver husbehovsodlingen, designsystemets poäng utifrån platsens förutsättningar och mycket annat.
Sara fortsatte att berätta utomhus och vi följde efter, tätt tätt i trampgångar mellan frodiga täckodlingar.
Tobaksplantor och frodig vitkål, utan larvangrepp denna kyliga sommar!
Spännande perennrabatt med ätliga grönsaker
Växthustitt...
och övervintrande frilandsodling!
Faluns senaste naturreservat är Isalanäset, en rekonstruktion av det forna småskaliga skogs/ängsbruket med tonvikt på rekreation idag.
Isalanäset ligger mellan Vasalund och Böle, bil- och cykelparkering vid vägen eller buss 235 el 236
Kl 14 Samling vid skogsbrynet för gemensam vandring på näset.
Kl 16 Isala-Böle bygdegård, Böle 34
Landskapsarkitekten Josephine Yngvesson berättar om hur hon och Länstyrelsen tänkt och arbetat tillsammans med ortsbor för att göra en unik lövskogsmiljö mera tillgängligoch bestående.
Vägbeskriving
Information: Gunnel Frid, gunnel.frid@gmail.com, 070-266 92 71
Samarrangemang med Svärdsjö Intresseförening.
Lite bilder från dagen:
Här närmar vi oss Naturminnet, ett jättekast, och mossorna breder ut sig.
I bystugan berättade Josephine om uppdraget att på näsets 26,9 ha förmedla och förstärka upplevelsen av platsen och naturen. Våren 2018 ska allt stå klart, från parkeringen vid vägen till eldningsplats med slogbod vid sjökanten. Tack Urban och Josephine! Tack Isala-Böle bygdegårdsförening och Svärdsjö Intresseförening för att FTO kunde göra denna soliga och varma septemberdag tillsammans med er!
Gerben Tjerdsma är en mycket uppskattad föreläsare som också driver en egen plantskola på Råda Säteri. Han har gjort resor runt om i världen för att leta växter. Han kommer också att ha med sig en del lökar till försäljning.
Vill du veta mer om Gerben och hans plantskola, besök http://gerbianska.com
Inträde: Fritt för medlem, 100 kr för icke medlem.
Efter föredraget är vi också välkomna att besöka lökmarknaden hos Kniva Trädgård.
Information: André Strömqvist, andre@andrestromqvist.se
Underhållande, lärorik och entusiasmerande resa i "Lökarnas värld" med Gerben Tjeerdsma, trädgårdsmästare på Råda säteri i Mölnlycke.
Martha, sekreterare i FTO, botaniserar bland de små gröna plantorna.
Vilken resa vi gjorde med Gerben som slog hål på en rad myter om lökar och knölar. Generösa tips på temat Var (och hur) vill växterna leva? haglade tätt mellan foton på biotoper som ingen kan efterlikna i en trädgård. Högalpina ängar, branta stup, stenhögar från hisnande vackra platser från t ex Iran, Irak, Turkiet, Lesotho och Transsylvanien! Inte konstigt att vi i pausen kastade oss över lådorna med både lättskötta och kinkiga lökar.
Fotografen lyssnade på paussamtalen, och det var många förtjusta som tagit till sig "stämjärnsknepet", dvs gör ett grunt hål med ett stämjärn och lägg löken hur som helst, upp eller ner spelar ingen roll! Här ett pausprat mellan två lökkännare. Det fanns nog folk som aldrig satt ner en lök i sitt liv, men som nu vågar börja! Fortsätt komma till våra träffar! Ta med bekanta och bjud dem att gå med i föreningen. Blir vi fler har vi råd med liknande intressanta föredrag i framtiden också!
(Samarrangemang mellan 8 föreningar i Dalarna.)
Helena Kåks öppnade Stabergsdagen och föredragsserien Trädgårdsdesign med ett historiskt perspektiv på Stabergs barockträdgård, statligt kulturreservat 2013. Rådande trädgårdsdesign förordade strängt uppdelade "gårdar"; köksgård, humlegård, träd- (äpple)gård osv. Helena berättade om Johan Ahlich (Stockholm), med två böcker (1722 och 1744), som skrev att trädgårdsmästaren lever av "himmelens dagg och jordens fetma". Intressant upptakt!
Erika Hagman pratade om mellanrum och struktur och luttrade trädgårdsodlare fick tipset oregano compactus, romersk malört eller lingon i stället för söderns buxbom. Det tackar vi för! Också för handfasta råd om uppstamning och klippning för att ge plats för lugn och vila i växtvimlet.
Två FTO-medlemmar fångade i en paus. Ett av många samtal i detta rum den här dagen med ett femtiotal deltagare från de sydligare delarna av Dalarna. Trädgårdspratet fortsatte under lunchen. Över den goda soppan som delvis innehöll grönsaker från Stabergs köksträdgård.
Först kortfattad föreningsinformation av ordförande Monica
Därefter bokprat:
FAVORITER OM TRÄDGÅRD
Ta med dig en bok, nyläst eller omläst, och berätta vad du tycker är bra eller dåligt! Det kan vara en roman eller sakprosa, dvs faktabok om trädgård, odling och växter. Eller kanske lyrik? Samtalsledare Gunnel Frid.
Kaffe med fikabröd serveras. Välkomna!
Andreas Graveleij öppnar sin butik Kniva Trädgård exkulsivt för oss. Han bjuder på tips och goda ideer för juldekorationer både inne och ute.
Denna kväll får du som medlem 10 % rabatt i butiken.
Det bjuds på glögg och pepparkaka.
Det kan tillkomma fler aktiviteter under årets gång.
Håll er uppdaterade via hemsidan och Facebook.
Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan
Läs mer
Här kan du ladda ner eller skriva ut hela programmet i pdf-format.
Sätt på kylskåpet så du inte missar någon trevlig trädgårdshändelse.