Om du vill påminna dig vad vi gjorde under 2013 så finns det gamla programmet under fliken "Arkiv" här ovan. Plantmarknader, besök i medlemsträdgårdar och offentliga trädgårdar, gemensamma utflykter, fröbyten är exempel på vad vi gjort.
Nu är det dags att fundera över vad vi vill göra tillsammans det kommande året. En del favoriter i repris kanske, men gärna något nytt också!
Ska vi finnas på Facebook? Och vem vill i så fall administrera det?
Ta dig en funderare vad du tycker skulle vara trevligt och kom till Årsmötet med dina idéer.
Tretton såsugna fick både lite vetenskap och mycket beprövad erfarenhet och goda tips av Eva!
Fortsättning följer. Nästa gång kommer det att handla om omskolning och skötsel av plantorna. Vi ska också prata om att samla eget frö. Datum kommer här så småningom. Naturligtvis är alla välkomna även om man inte var med på den första träffen.
Nysnö ute men plus 20 grader i gamla växthuset på Rottneby handelsträdgård! 16 medlemmar fick korn på växtnyheter, veta mer om sticklingsförökning och om hur man gör en snygg och smart pelargontoppning.
Valberedningen träffade styrelsen hos Lennart Andersson i Hosjöstrand. Detta var ett av två ordinarie styrelsemöten i år. Valberedningen har redan börjat arbeta inför 2015 så vill du vara med hör av dig till Eva eller Lina! (se under fliken "Kontakt")
En liten titt i uterummet (plantkammare och övervintringsrum) avslöjade fina frösådda småplantor!
Vi tar vid där vi slutade. Det kommer att handla om omskolning, gödsling, utplantering och övervintring av sådderna. Vi kommer också att prata lite om att samla egna fröer.
Alla är välkomna, även om man inte var med förra gången.
Barn i åldrarna 3-10 år är välkomna tillsammans med medföljande vuxen.
Krukor, jord och frön finns på plats och det ni petar ner i jorden tar ni med er hem för att driva upp.
Medtag kläder för att vara ute, vi bjuder på fika.
Eva Dahlberg och Lina Hedin leder och inspirerar.
Ett mycket trevligt besök på en naturskönplats vid vattnet. Här har Gunnel skapat sig en egen vrå att längta till. Och konvaljerna blommade vackert...
En fynddag i Evas och Mats försommarprunkande trädgård! Plantorna marknadsförde ibland sig själv genom att stå och blinka någonstans i trädgårdens växthav.
Samling på Högskolans parkering (mellan högskolebyggnaden och Lugnetkyrkan) 9.30 för samåkning.
Vi åker vägen mot Nybo och parkerar på den plats som kallas Koltorget. Därefter går vi på en något knagglig skogsstig 800 m fram till Källslätten.
Under ledning av Lennart Andersson studerar vi ängsfloran när blomningen är som mest intensiv i mitten av juni. Lennart berättar också om Källslättens historia med tonvikt på vad som hände när bergsmän från Falun hade sitt sommarviste här under 1600- och 1700-talen. Vi får också veta hur fruktträdgården anlades på 1600-talet och se vad som finns kvar idag nästan 400 år senare.
Fältmässig klädsel och stövlar och matsäck.
Anmälan till Lennart Andersson,
lan@du.se
tel: 023-34374
Läs mer om Källslätten
En skylt visar infarten till trädgården. Man kan parkera efter Barrskogsgatan eller Stinsens väg.
Många passade på att hälsa på hos Lina denna eftermiddag när solen sken så fint.
2 timmars trädgårdsprat runt olika växter och rabatter med goda odlavänner gjorde en intressant eftermiddag.
"Så går vi runt kring ett enebärssnår...", eller trädgårdsvisning i kvällssolen i Kniva.
Vi fick se vackra köksträdgårdsrader och många spännande perenner.
Clematis fusca - brun klematis
Med maja-Stina Ekman och Sven G Bergqvist som ledare vandrade fjorton medlemmar ett par timmar i Kårarvets koloniområde "falan".
De fick se de mest prunkande odlingslotter och fantasifulla anläggningar men även mer sparsmakade och lättskötta dito.
Träffen inleddes av Sven G som berättade om koloniidén och dess ankomst till Sverige från Tyskland. Maja-stina och maken Stig talade om den mer än hundraåriga "Falan" och hur den utvecklats över tiden. De var särskilt glada över den miljöcertifiering de erhållit och redovisade hur det arbetet var upplagt och visade diplomen föreningen fått.
En mycket inspirerande och idéväckande vandring som avslutades med fika och trädgårdsprat i "lagom" väder. Regnet började kvart över tolv...
En gemsam utflykt på initiativ av Satu Sundström.
Elva personer kunde Satu räkna in! Här berättar Anna om arkitekt Isak Gustav Clason och Tånggården (utställning på Folkmusikens hus i Rättvik).
Vi var mycket nöjda med Mia Ehrlings guidning.
Och medelhavskänslan var inte svår att uppleva för det var varmt!
En smal grusväg leder in mot skogen, men så öppnar sig landskapet och man blickar ut över en fantastisk trädgård med flera större eller mindre byggnader, växthus, skulpturer, dammar och springbrunnar. Sinnrika konstruktioner för att underlätta för växter att utvecklas optimalt, t ex odlingslådor för jordgubbar som möjliggör odling en meter över marknivå. Tack att vi fick komma påbesök!
På hemvägen stannar de som så önskar i Svärdsjö för att delta i
I äppellunden i Rupstjärn.
Sven Bergqvist och Olle Ridelius höll miniföreläsningar och delade med sig av gedigen kunskap och erfarenhet om såväl fruktträd som stenmjölsberikad odling.
Beskärning, sjukdomar, anekdoter och fakta flög mellan de nästan mogna äpplena på gårdstunet och alla vi lyckliga deltagare denna dag fick massor av nya saker att tänka på!
Tack till Sven och Olle!
Denna dag är det skördefest på Staberg från kl 11.00-15.00 och då arrangerar FTO traditionsenligt (får vi väl säga när det är andra året i rad) en föreläsning med ett dragplåster i branschen. I år är det André Strömqvist bland annat känd från tidningen Allt om Trädgård där han skriver bilagan Handboken. Han är också författare till boken Odlarens handbok som blev årets trädgårdsbok 2012.
Dagens huvudatraktion - André Strömqvist
Äppelbestämning med Olle.
Rundvandring i trädgården med Helena kåks.
OBS! Ny lokal
Efter traditionsenligt kort Höstmöte hoppas vi att några medlemmar skulle vilja dela med sig av sommarens glädje och andra erfarenheter av odlandet. Den som vill dela med sig skickar tre bilder från trädgården till Eva Dahlberg som plockar ihop till ett bildspel som visas på Höstmötet medan var och en berättar till sina bilder. Det går också bra att med bilderna på ett USB-minne.
Fika blir det också.
Vi har tänkt oss att ha fem träffar. Fyra av dem är inplanerade. Den femte bestämmer vi innehåll i och tidpunkt för tillsammans i studiegruppen.
Vi behöver ingen litteratur utan vi kommer att förse deltagarna med litet läsning inför varje träff som underlag för samtal.
Vi har några anmälda, men några få platser finns kvar. Anmäl dig snarast om du är intresserad.
Har du frågor eller är du intresserad av att delta så kontakta Monica Bergqvist Rudström, kassör FTO på mberrud@gmail.com eller 023-277 79
FTO avser att i samarbete med koloniföreningen skapa ett kvarter med fruktträd. Om du vill medverka i detta projekt är du välkommen med en intresseanmälan till Olle Ridelius.
E-post: olle_ridelius(at)hotmail.com
Snigelpost: Olle Ridelius, Vassbo 58, 791 93 Falun
Är det fantasier eller..
De som tror på det är övertygade; andra håller det för osant. Vi efterhör intresset av att delta i en studiecirkel under senhöst - vinter.
Kanske tre-fyra träffar kvällstid. Eftersom det inte är vetenskapligt belagt kommer föreningen inte att bidra med pengar. Troligen måste vi ha en lärare och det kostar pengar som deltagarna står för.
Är du intresserad så hör av dig till Sven G Bergkvist snarast så att han kan skaffa lokal och lärare.
Tel: 023 - 61215 efter kl 18
E-post: sven.g.bergkvist(at)telia.com
Snigelpost: Sven G Bergkvist, Rupstjärn 99, 79015 Sundborn
Programgruppen jobbar för fullt med det att planera aktiviteter för 2014.
Lennart, Monica, Karin, Eva och Gunnel verkar ha roliga saker på gång.
Nu är vi igång på Facebook! Lina har precis lagt ut en bild på kakan....
Läs mer
Här kan du ladda ner eller skriva ut hela programmet i pdf-format.
Sätt på kylskåpet så du inte missar någon trevlig trädgårdshändelse.